top of page

do 27 jul

|

Cleopatrazaal Rijksmuseum van Oudheden

Ma’at Sound & Healing-ceremonie

Op donderdag 6 en 27 juli nodigen wij je uit om onderdeel te zijn van een Ma’at geïnspireerde ceremonie waarbij ‘het hart’ centraal staat.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Ma’at Sound & Healing-ceremonie
Ma’at Sound & Healing-ceremonie

Tijd en locatie

27 jul 2023, 19:30 – 21:30

Cleopatrazaal Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden, Nederland

Over het evenement

’Speak your heart, don’t bite your tongue’’ – Aaliyah

Op donderdag 6 en 27 juli nodigen wij je uit om onderdeel te zijn van een Ma’at geïnspireerde ceremonie waarbij ‘het hart’ centraal staat. In deze bijzondere tijd waarin velen van ons op zoek zijn naar onze identiteit en sense of belonging, zal deze ceremonie je inspireren om je gedachten naar je hart te brengen en te verkennen wat je wensen en behoeften zijn. Samen reflecteren we op de vragen: ‘hoe kunnen wij lichter door het leven gaan? Wat is daarvoor nodig?’

Sounds, meditatie, rituelen en schrijfoefeningen zijn onderdeel van deze ceremonie.

 • Data: 6 en 27 juli 2023
 • Tijd: 19.30 – 21.30 uur| Inloop vanaf 19.00 uur
 • Locatie: Cleopatrazaal Rijksmuseum van Oudheden
 • Kosten bijwonen sessie: € 5,- excl. museumbezoek
 • Kosten museumbezoek: Vanaf 17.00 uur kost een museumkaartje € 7 (i.p.v. € 14). Studenten- en museumkaart gratis. Het museum is op deze dagen van 10.00 – 22.00 uur geopend.

Tickets 

Kaarten voor het bijwonen van de Sound & Healing-ceremonie zijn verkrijgbaar via onze ticketwebsite. Let op: er is beperkt plek!

Entreetickets voor het museum koop je via de overzichtspagina of aan de kassa van het museum.

 

Wegen van het hart 

Een van de belangrijkste rituelen in Kemet (het oude Egypte) was het wegen van het hart. Tijdens dit ritueel beoordeelden de goden de overledene om te bepalen of diegene toegang kreeg tot het hiernamaals.

Het hart van de overledene werd zorgvuldig gewogen, om te zien of het wel even licht was als de veer van de godin Ma’at, de godin van de waarheid, gerechtigheid en stabiliteit. Wanneer het hart niet gelijk was in gewicht, zou de overledene voor eeuwig verdwijnen. Wanneer de weegschaal echter in balans was, gaven de goden toestemming om de overledene toe te laten tot het hiernamaals. Daar kon de persoon naar verschillende plekken reizen, waaronder een veld vol vreugde en geluk, waar overledenen met geliefden en voorouders konden samenkomen.

Kemet-Connections 

Bij de tentoonstelling Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk gaat het Rijksmuseum van Oudheden op donderdagavonden in juni en juli op zoek naar de ‘Kemet Connections’. Programmamakers Sheree Lenting en Joëlle Raus Prudence laten zich inspireren door de muziek in de expositie en de geschiedenis van het oude Egypte en Nubië. Kijken, luisteren, voelen en ervaren: met inspirerende programma’s vol muziek, en met performances, talks & sound healing sessions gaan de Kemet Connections op zoek naar Kemet in de muziek, de geschiedenis en jezelf, en antwoorden op kritische vragen. Bekijk hier het programma van de alle avonden.

 

Programmaoverzicht Kemet Connections

 • 1 juni: XL Edition Performance
 • 8 juni: Performance
 • 15 juni: Talk
 • 22 juni: XL Edition Performance: Disco Diaspora
 • 29 juni: Talk onder leiding van Richard Kofi
 • 6 juli: Rondleidingen, Silent Disco & Sound Healing sessions
 • 13 juli: XL Edition Performance
 • 20 juli: Performance
 • 27 juli: Rondleidingen, Silent Disco & Sound Healing sessions

Tentoonstelling Kemet – Egypte in hiphop, jazz, soul & funk

Ontdek Kemet (‘het Zwarte’, zoals de oude Egyptenaren hun rijk zelf noemden: een verwijzing naar de vruchtbare grond langs de Nijl) door de ogen van artiesten en muzikanten uit de Afrikaanse diaspora. Waarom poseren Beyoncé en Rihanna als de Egyptische koningin Nefertiti, laten artiesten als Nas zich portretteren als farao Toetanchamon en staan er piramides op platenhoezen van Earth, Wind & Fire? Welke inspiratie, kracht en kennis putten zij uit de koninklijke Afrikaanse culturen van het oude Egypte en Nubië? Duik in de wereld van muziek en geschiedenis in Kemet: een tentoonstelling vol verhalen over empowerment, verzet, spiritualiteit en identiteit, met muziek, album art en iconische clips naast duizenden jaren oude Egyptische godenbeelden, gouden juwelen en koningsportretten.

Deel dit evenement

bottom of page